Ik ben geboren in Nes op Ameland in 1964 en ben op mijn 14e begonnen met fotografie. Dit was eerst met de camera van mijn vader, een kleinbeeld Voigtlander Vitoret. Mijn vader werkte veel met dia’s, en hij had was accessoires zoals flitser, voorzet(macro) lensjes, lichtmeter, statief en een losse tijdontspanner.  Het was de tijd van sluitertijd bepalen, belichting meten, diafragma instellen, foto maken en 4 weken later als het rolletje vol zat zag je het resultaat. Later werd ik lid van de fotoclub op Ameland en had daarmee toegang tot de doka van de Toel. Hier ben ik thuisgeraakt met papiersoorten en belichtingen, trucage en bewerking. Met het afdrukken kon je o.a. kleine belichtingsfouten in het negatief corrigeren, een eerste vorm van fotobewerking. Voor kleurenfilm was er geen apparatuur.
Daarna kwam de tijd van de eerste personal computers, de Ibm pc en xt, de ZX spectrum en de MSX. Dit vond ik eigenlijk veel interessanter en fotografie kwam op een laag pitje. Ik heb mezelf geleerd hoe te programmeren in (msx)basic en ontdekken wat je allemaal met een pc kon doen en wat je een pc kon laten doen was veel leuker. In deze tijd (1984) is mijn interesse voor computers opgewekt. Fotografie ging naar een laag pitje.

Er kwam een Asahi Pentax kleinbeeldcamera voor de vakantiekiekjes. Een camera met autofocus en ingebouwde flitser, heel modern, zeker t.o.v. de toch wel vintage camera van mijn vader. De intrede in digitale fototijdperk was in 2004 toen de pentax vervangen werd door eerst een goedkope Trust 3 megapixel en later een Kodak EasyShare DX7590 met een 5 megapixel sensor en 10x zoom objectief. Hiermee begon ik de fotohobby weer wat op te pakken. Nu in combinatie met de computer. Ik ging aan de slag met Photoshop en Paint shop pro. Ondertussen werd het ook mogelijk om de analoge (video 8) filmopnamen van de eerste jaren van mijn zoon te digitaliseren en te monteren. Zo blijf je bezig.

.

 

Ongeveer rond 2005 raakte ik betrokken bij een project om digitaal lesmateriaal voor de bakkerijopleidingen te ontwikkelen en heb ik me op het bewerken, sorteren en maken van beeldmateriaal gestort. Er moesten veel foto's van bakkerijproducten en van grondstoffen gemaakt worden, daarnaast filmopnamen van productieprocessen.
Je komt er dan al snel achter dat je materiaal tekort schiet, er moet een statief komen en een nieuwe digitale filmcamera. Die zijn dan gelukkig al zeer betaalbaar geworden.
Digitale spiegelreflexcamera’s worden ook al wat betaalbaarder maar ik heb eigenlijk geen ervaring met spiegelreflex camera’s. Ik krijg de kans om een complete set over te nemen voor een betaalbare prijs. Een canon 300d met een 50 mm 1.8, een 18-50 mm kitlens, en een paar oudere (analoge?) lenzen van 25-70 mm en 70-300 mm. Daarnaast een analoge flitser en wat cokin filtermateriaal.

Voor mij een kans om ervaring op te doen en te ontdekken welke wensen ik eigenlijk heb, zodat ik het geleidelijk uit kan bouwen.
Ik heb hier ruim een jaar mee gefotografeerd en veel geleerd, deze set heb aangevuld met een tamron 28-300mm,  Dit om te voorkomen dat ik elke keer met 3 lenzen op stap moest.
Ondertussen kom ik weer veel op Ameland. Toen ik er wegging had ik niet zoveel met de natuur, in die zin dat ik het normaal vond, ik was ermee opgegroeid. Bos, zee, strand en de dorpjes, ik kende (bijna) alle plekjes maar het zei me niet zoveel. Nu na al die jaren kan ik het pas waarderen. Ik kijk er met een camera in mijn hand ook anders naar.
Ik loop ondertussen wel meer tegen de beperkingen van de apparatuur aan.Als ik een foto maak wil ik zo weinig mogelijk concessies doen aan de kwaliteit. Ik probeer flitsen te beperken omdat het vaak de sfeer verpest, (tenminste die directe, niet zwenkbare analoge flitser die ik had), Ik kom daardoor vaak lichtgevoeligheid tekort en de autofocus is niet zo snel, hierdoor wil de camera vaak botweg niet afdrukken op het moment dat ik het wel wil. De camera krijgt het vaak niet scherpgesteld. Tijd dus voor een upgrade.

Op dit moment werk ik met een canon 40d, aangevuld met een 17-70 mm 2.8-4 Sigma DC IS. Een canon 70-200mm 4 IS L. Daarnaast wat extra hulpmiddelen zoals polarisatie en grijs(verloop)filters, een Metz 480 TTL flitser, tussenringen, statief e.d.

 

Ik houd mij voorlopig bezig met landschapsfotografie, het waddengebied en in het bijzonder Ameland heeft hierbij de nadruk. Dit is uiteraard ook omdat ik hier in alle seizoenen kom. Daarnaast wil ik me bezighouden met macrofotografie en portretfotografie.

Update: macrolens op marktplaats gevonden, ik ben nu de trotse bezitter van een 180 mm tamro macrolens, uiteraard zeer geschikt voor macro-opnamen, maar ook voor portreten en landschap. Ik heb recent een workshop portretfotografie gevolgd en ben nu bezig met belichtng en flitsers, een oude Metz (geen familie) cl-3 reportageflitser heeft veel licht en wordt nu op marktplaats voor een schijntje aangeboden. Met wat aanpassingen, een statief en een paraplu is dit leuk om eens wat portretten te fotograferen. Ik heb helaas niet de ruimte (en tijd en geld) voor een echte studiouitrusting

Ik fotografeer eigenlijk altijd in rawformaat en doe de nabewerking in Adobe lightroom 3.3. en soms Adobe photoshop CS5. Daarnaast gebruikt ik voor echte bewerkingen zoals de AmelArtKaarten een combinatie van gespecialiseerde software van Fusion express, Dfine en Efex. Hiermee zijn bewerkingen helemaal handmatig aan te passen aan mijn wensen. De website is gemaakt met Adobe Dreamweaver.